Uçak seyahatlarinde; uçakta bulunan yolculara hizmet eden genç kadın personellere hostes, erkek personellere host adı verilir. Hostesler ve hostlar uçak yolculuğu esnasında yolcuların memnuniyetini sağlamak için gerek çeşitli ikramlarda bulunmak, gerekse uçağın güvenliğini sağlamak gibi hizmetlerden sorumlu çalışanlardır.
Hostes Nedir?
Genellikle uçak yolculuklarında, bizlere uçuş boyunca yardımcı olup hizmet eden çalışanlara hostes denir. Bu çalışan eğer kadınsa hostes, eğer erkekse host olarak adlandırılır.
Uçak yolculuğu esnasında ihtiyacınız olan herhangi bir şey veya karşılaştığınız herhangi bir problemin çözümü konusunda yardım istemek için tek muhatabınız hostes ve hostlardır. Bu gibi durumlarda ellerinden gelen en hızlı şekilde isteklerini yerine getirmeye çalışmak veya varsa bir sorununuz buna çözüm üretmeye çalışmak görevleridir.
Aynı zamanda uçuşları daha konforlu hale getirmek için, uçak kalktıktan belirli bir süre sonra çeşitli yiyecek ve içeceklerden oluşan ikramlar yaparlar. Tüm bunların yanı sıra uçuş güvenliğini sağlamak da başlıca görevlerindendir.
Hostes Ne İş yapar?
Hostes ve hostlar ne iş yapar sorusunun cevabı için doğru adrestesiniz. Hostes ve hostlar;
- Uçuş başlamadan önce uçaktaki yolcularla ilgili detaylı bilgi edinmek ( uçakta yolculuk esnasında bulunacak bebek sayısını, tekerli sandalye yardımı olmadan yürüyemeyen yolcu sayısını, yaşlı ve yardıma ihtiyaç özel durumlu yolcu sayısını öğrenmek gibi),
- Yolcuları uçağa bilet kontrolü yapmadan almamak,
- Yolcular uçağa bindiklerinde, koltuk numaralarını bulmalarına ve baş üstü dolaplarına el bagajlarını yerleştirmelerine yardımcı olmak,
- Uçuş başlamadan önce yolcuların emniyet kemeri takıp takmadığının kontrolünü sağlamak,
- Uçuş başlamadan önce yolculara uçuş kurallarını kapsayan bir bilgilendirme yapmak,
- Uçuş esnasında yolcuların isteyebileceği yastık, battaniye gibi isteklerin tedariğini sağlamak,
- Olası bir tehlike anında yolcuların güvende kalmalarını sağlamak,
- Uçuş esnasında, uçuş konforunu arttırabilmek için yiyecek ve içecek servisi yapmak,
- Uçuş esnasında karşılaşabilecek bir sağlık problemi için şirkete sağlık raporu sunmak,
- Uçuş konforu ve güvenliğini sağlamak
Şeklinde görevlere sahiptir. Hostes ve host olmak oldukça emek isteyen bir meslektir. Uykusuzluğa, sürekli havada olmaya, zor şartlara alışmak ve ayak uydurmak gerekir.
Hosteslik veya hostluk aslında dışardan bakıldığında sadece hep geziyormuş gibi görünseler de aslında üst üste uçuşlar, zorlu hava koşulları, sürekli ülke değiştirmek zorunda kaldıkları için saat farkından dolayı yaşanılan uyku bozuklukları, sürekli değişken iş arkadaşları, sürekli değişen çeşitli müşteri profili gibi birçok zorluğa sahip bir meslektir.
Nasıl Hostes Olunur?
Hostes veya host olmak için;
- Herhangi bir üniversitenin 2 yıllık veya 4 yıllık bölümünden mezun olmak
- Orta ve orta üstü seviyede İngilizce dil bilgisine sahip olmak
- Havayolu şirketlerinin belirlemiş olduğu boy ve kilo sınırları dahilinde olmak
- Vücudun görünen herhangi bir bölgeside yara izi, yanık izi gibi izler bulunmaması
- Gerekli yazılı ve sözlü mülakatlardan geçmek
gerekir. Bu koşulların tümü sağlandığında hostes veya host olunabilir.
Hostesler Haftada Kaç Saat Uçmalıdır?
Bir hostes haftada 56 saat, ayda 210 saat uçar. Uçuş saatinin bu rakamları geçmesi , uçuş yönetmeliğine göre mümkün değildir.
Hosteslerin Hafta Sonu Tatili Var Mı?
Hosteslerin tatil günleri tabi ki vardır. Fakat bu günler her hostesin ay başında yayılan uçuş takviminde yer almaktadır. Aylık ortalama 8 gün tatilleri vardır. Fakat herhangi bir uçuş iptali gibi aciliyet gerektiren durumlarda tatil günü olmasına rağmen şirket tarafından çağrılmak da mümkündür.
Bu durum aciliyet yaşanmadığı sürece değişmez, genellikle ay başında yayınlanan takvimde yazan izin günleri bir hostesin o ay tatil yapıp dinlenebileceği günlerdir.
Hostes Olmak İçin Yeterli Olan İngilizce Seviyesi Nedir?
Hostes olmak için yabancı dil gerekli bir şarttır. Özellikle de dünyaca konuşulan ve kabul görmüş bir dil olan İngilizce, hosteslik başvurusu esnasında dikkat edilen bir husustur.
Eğer hostes olmak için başvuru yaptıysanız, önce yazılı bir İngilizce sınavına, sonra hem yazılı hem dinleme beceresini test edecek bir İngilizce sınavına girersiniz. Eğer bu iki yazılı İngilizce sınavını geçerseniz sizi için her şey olumlu gidiyor demektir. Ve artık yüz yüze yapılacak sözlü bir İngilizce mülakata girersiniz.
Bu şekilde dinleme, yazma, okuma ve konuşma gibi tüm İngilizce becerileri ölçülür. Ve bu noktada genelde bir hostesten İngilizce düzeyi beklentisi B1 ve B2 seviyeleridir.
Video: Türk Hava Yolları Kabin Memuru | Uçuşlar | Yatılar ve | Maaş #thymaaş #kabinmemurumaaş
2022 Hostes Maaşları Ne Kadardır?
Hostes ve hostlar, meslek hayatının ilk yıllarında ortalama 11.000 TL ila 21.000 TL arasında maaş alırlar. Bu maaş aralığı, hostes veya hostun çalıştığı havayolu şirketine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Daha sonra hizmet yılı ve buna bağlı olarak kıdem arttıkça, yurt dışı ve çift koridorlu uçuşlarda hizmet vermeye başlandıkça maaşlarda iyileştirmeler yaşanacaktır.
Yalan 11000 den basliyomus. Kizim p…..s denen firmada calisiyor. Ne gecesi belli ne gunduzu. 2 gun calusmasa 2 gunluk sigortasini yatirmiyorlar. Insanlari kole gibi kullaniyorlar. Malesef ulkenin durumundan dolayi bunabile sukur demek zorundayiz