Son birkaç gündür borsada yükseliş rallisinin yaşanması borsada yükselişin devam edip etmeyeceğini akıllara getirdi. Hisse yatırımcıları borsadaki yükselişin hangi yönde devam edeceğini ve kar bazlı hangi seviyelerde kendini göstereceğini merak ediyor. Borsadaki yükseliş rallisinin önümüzdeki dönemlerde nasıl seyredeceğini Prof.Dr. Yusuf Kaderli katıldığı bir youtube canlı yayınında yorumladı.
Borsadaki ralli enflasyonun etkisinde
Borsada özellikle Rusya- Ukrayna savaşından sonra borsa gaplı bir açılış yaptığından bahseden Prof.Dr. Yusuf Kaderli, Borsanın gapli açılışının ardından sürekli bir artış göstermeye başladığını, bu yükselişin ardında yatan gerçeğin kuvvetli enflasyon verilerinin etkili olduğunu belirtti. Kaderli, ” Dolayısıyla enflasyon verileri böyle olduğu sürece, böyle gelmeye devam ettiği sürece ki gelişmeler bunun böyle olacağını gösteriyor. Borsada TL bazlı çok sert geri çekilişler görmeyiz. Görsek te bunlar alım fırsatı yaratmaktan daha öteye gitmez. 90’lı yıllarda da çok yüksek enflasyon vardı. O dönemde hisse senedinin yüzde 200-500 kazanması çok normaldi. Şimdi enflasyon yüzde 60 gibi görünse de aslında hissedilen enflasyonu tüketiciler, ÜFE ‘deki enflasyon gibi hissediyor. Yüzde yüz gibi bir enflasyon hissediyoruz. Bu ortamda borsanın bu hareketi yapması normal” diye konuştu.
2500 seviyesinde başarılı olduk
Kaderli, “Bu yükseliş devam eder mi sorusuna gelince, Bu yükseliş başladığında ve teknik analizlerimi yaptığımda 2500 seviyesini çok önemli olduğunu belirtmiştim. Geçen hafta 2500’ü bir kaç kere denedik ancak başarılı olamadık. Fakat hafta başı ile beraber, biz 2500’ün üzerinde atmayı başardık.” ifadelerini kullandı. Geri çekilmelerin zaman zaman yaşanacağını borsada 2500 seviyesinin kuvvetli bir destek olduğunu eğer bu seviyenin üzerinde kalırsak, geçmişten bir direnç, destek görülmediği için bu durumda psikolojik desteğin devreye gireceğini kaydeden Yusuf Kaderli, “2550,2600,2650 sırasıyla bizim direnç noktalarımız olacak. Ama hedef 2750 olacak. Bu hafta yatırımcılar 2500’ün üzerinde seviyenin kalıcı olup olmadığını takip etsinler.” uyarısında bulundu.
İzleyin: BİST 100 tarihi zirvelerde kalacak mı?
Bundan sonrası takip edilmeli
Prof. Dr. Yusuf Kaderli, sözlerini şöyle sürdü. “Bir diğer soru ise ne olursa bir kar realizasyon gelir? İlk sinyal 2500 aşağı kırılma. 2500’ün altına kırılmalar olursa ki seans içerisinde sarkmalar olabilir buna aldanmamak gerekir. Önemli olan 2500 altında kapanış özellikle 2475’in altında kapanışlar görürsek, bu gelecek olan kar sinyalinin ilk realizasyonudur. Devamında endeksin 2400’e kadar geri çekildiğini görebilir yatırımcı. O yüzden buralarda temkinli olmalıyız. Çünkü 2500’ün üzerinden iki gündür kalıcıyız.”
Yurtdışı gelişmelerin etkisi yok
“Yurt dışı gelişmeler ne kadar etkiler derseniz eğer, yurtdışı gelişmelerden ayrışmış durumundayız. Gerek fed’in faiz artışı, gerekse artık savaş fiyatlanması da en azından kendini kenara bıraktı. Bu nedenle endeksimizde ciddi anlamda pozitif ayrışıyor. Bu pozitif ayrışma birinci enflasyon, ikincisi üç aylık kar beklentilerinin fiktifte olsa, enflasyon kaynaklı olsa TL bazlı 3 aylık kar beklentilerinin iyi olacağını, endeksin orta ve uzun vadede yola devam edeceğini, ancak kısa vadede çok küçük geri çekilmeler olabileceğini bu geri çekilmelerin ise bir alım fırsatı yaratabileceğini düşünüyorum.”
Borsada önce çıkan açılış seviyeleri
Borsa İstanbul’da dünkü kapanışta volatali işlemlerin ardından, 2500 seviyesinin altında sarkmalar görülse de 2,519 seviyesine çıkarak rekora koştu. Bist 100 endeksi binde 36 oranında bir artışla 2,528,24 puan artış seviyesinde başladı. Şu anda 2520 puan arasına bir hareketliliği sürüyor. Şu saatlerde BİST 100 endeksi güncel hali ise 2,520,91 seviyelerinde işlem görüyor.
Gün açılışında öne çıkan hisseler ulaştırma ve leasing faktöring yüzde 12lik bir değer artışı kaydetti. Tekstil, gayrimenkul, deri, sigorta yatırımları ise yüzde 1 düşüş gösteren endeksler oldu. Bankalar güne nötr başlarken, holding endeksi 0,2’lik bir düşüş gösterdi.