Tebrikler, 11 haftalık hamilesiniz. 11 haftalık hamilelik döneminde bebeğin boyu yaklaşık 2,54 ile 3,81 cm arasında değişir. Bebeğin uzunluğu ise yaklaşık olarak olgunlaşmış bir ceviz kadardır. Bu halinde dahi bebeğiniz karnınızda oldukça gelişmiş bir haldedir.
On bir haftalık hamilelik döneminde bebeğin boyu yaklaşık 2,54 ile 3,81 cm arasında değişir. Bebeğiniz artık olgunlaşmış bir ceviz kadardır. Bu halinde dahi bebeğiniz karnınızda oldukça gelişmiş bir haldedir. Bu dönemde bebeğin gelişiminde önemli aşamalardan geçilir. Bebek anne karnında ellerini açıp kapamaya başlar. Ultrason görüntüsünde bebeğin ayaklarını rahatlıkla görebilirsiniz. Bunun yanında diş etlerinin altında küçük dişler oluşurken, kemiklerinin büyük bir kısmında ise hızlı bir sertleşme görülür.
Bu süreçte bebek anne karnında esneme hareketinin yanında tekmeler atmaya çalışır. Amniyon sıvısı içerisinde bulunan bebeğin hareketleri su balesini andırır. Bu hareketler hamilelik ilerledikçe daha da kendini hissettirir. Bebeğin anne karnında sık sık belirgin hareketler yapması sağlıklı şekilde büyüdüğünün de göstergesidir. Bebeğin bu dönemde hareketlerini hissedebilmek mümkün değildir. Bebeğin gelişen diyaframındaki belli belirsiz hareketler hıçkırığa sebep olur. Fakat anne adayının bu hıçkırığı hissetmesi mümkün değildir.
İkinci üç aylık döneminize başlamak için sadece 2 haftanız var. Bu, birçok kadının hormonları yerleştikçe parlamaya ve enerjilerini geri kazanmaya başladığı zamandır.
Biraz dışarı çıkmaya başladığınızda, kaslarınız ve bağlarınız gerilebilir ve bu da midenizde ağrılara neden olabilir. Çok ağrıyorsa, en kısa zamanda ebenize veya doktorunuza görünün.
Vücudunuz şimdi normalden yüzde 50’ye kadar daha fazla kan pompalıyor. Kan rahminizi besler, ancak aynı zamanda terlemeye ve baş dönmesine neden olabilir. Bu, bebeğinizin size ayaklarınızı yukarı kaldırmanızı söyleme şeklidir
Bebeğiniz daha önce bir yolk kesesi ile beslenmiştir, ancak plasenta adı verilen yeni bir organ devralmak üzeredir. Plasenta bebeği besler ve kirli vücut atıklarından korur. Bu geçiş döneminde hormonlar sizi yorgun ve duygusal hissettirebilir.
Hamileliğinizin bu aşamasında, aşağıdaki gibi fiziksel hamilelik belirtileri yaşamaya devam edebilirsiniz:
- İştah artışı
- Mide bulantısı ve kusma
- Yorgunluk, ancak daha enerjik hissetmeye başlayabilirsiniz
- Şişkinlik, gaz, kabızlık veya mide ekşimesi
- Meme hassasiyeti ve değişiklikleri
- Aşırı tükürük
- Baygınlık veya baş dönmesi
Bazı kadınlar sabah bulantılarının yavaş yavaş düzelmeye başladığını fark etmeye başlarken, bazıları o kadar şanslı değildir. Şanslı olanlardan biriyseniz, belirli yiyecekleri özlediğinizi veya belirli yiyeceklerden hoşlanmadığınızı fark edebilirsiniz. Her iki durumda da dengeli ve sağlıklı bir beslenme takip ettiğinizden emin olun.
İnsanlara hamile olduğunuzu söylemeye başladıysanız, pek çok tebrik alıyor olabilirsiniz. Öte yandan kendinizi biraz tuhaf hissedebilirsiniz. Korkmayın. Ayrıca on birinci haftada göğüsleriniz oldukça büyük ve hassas olabilir.
Bu dönemde diğer dönemlerde de olması gerektiği gibi sakin kalmaya, meditasyon yapmaya, folik asit içip iyi beslen eye devam etmelisniz. Önümüzdeki haftalarda bedenininizin daha da rahatladığını ve bebeğe alıştığını fark edeceksiniz.