Tebrikler, on iki haftalık hamilesiniz. Neredeyse ilk üç aylık dönemin sonuna geldiniz. Artık bebeğinizin tüm hayati organları hatta cinsel organı bile oluştu. Fakat yine de ultrasonda cinsiyetini öğrenemeyebilirsiniz. Endişelenmeyin. Doktorunuz muhtemelen ikinci üç aylık dönemde ultrason taraması sırasında isterseniz size bildirebilecektir.

Gelişim

Bebeğinizin kalp atışı muhtemelen bir Doppler cihazı ile duyulabilir, bu nedenle bu hafta bir kontrol yaptırırsanız miniğinizin kalp atışlarını duyma fırsatı yakalayabilirsiniz. Şu anda göz kapakları oluştu, elleri ayakları biraz daha gelişti ve kolları bacakları biraz daha uzadı. Ayak ve el tırnakları filizlenmeye başlıyor. Biraz hareket de ediyor ama siz henüz bu hareketleri duyamayabilirsiniz.

12. hafta itibariyle bebeğin reflekslerinde hızlı bir gelişim söz konusudur. Bebeklerin göz kapakları açılıp kapanmaya başlar, ağızlarını açıp kapatırlar ve hatta bazen parmaklarını emebilirler. El ve ayak parmaklarının gelişimiyle birlikte parmak hareketlerinin de görülmesi olasıdır. Bu reflekslerin tamamı anne rahminde gelişmeye başlar ve doğumla birlikte bir süre daha bebekle birlikte kalır. Çünkü insanın doğası gereği refleks hareketleri yerine öğrenilmiş hareketler yaşamını sürdürmesini sağlar. Dışarıdan gelen yüksek şiddetli seslerde bebek anne karnında irkilebilir. Bu normal bir durumdur. Doğumdan sonra da en ufak seslere bebekler irkilme refleksi gösterir. Ancak bu hareketlerin anne tarafından hissedilmesi mümkün değildir. Bebeğin hareketlerinin anne tarafından da hissedilebilmesi için bebeğin biraz daha büyümesine gerek vardır. İlerleyen haftalarda bebek büyüyecek, hareket edecek ve hatta annesini tekmelemeye başlayacaktır.

12 Haftalık Hamile annenin vücudu

Bulantılar bitti ve iştahınız geri geldi. Yeterince ve sağlıklı beslendiğinize emin olun. Uzmanlar, hamilelik sırasında günde ortalama sadece 300 ekstra kalori eklenmesini tavsiye ediyor. Göbeğinizin belirmeye başladığını görebilirsiniz.

Belirtiler

Kanama ve hassas diş etleri: Kan hacminiz arttıkça ve hormon seviyeleri değiştikçe, diş etlerinizin şişmeye başladığını ve daha hassas olduğunu görebilirsiniz; fırçaladığınızda veya diş ipi kullanırken bile kanayabilirler. Bu rahatsız edici olsa da, tamamen normal olabilir. Düzenli olarak fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam edin ve gerekirse her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmek için diş hekiminizle konuşun. Daha yumuşak bir diş fırçası kullanmak ve tuzlu suyla durulamak (bir bardak ılık suya çözünmüş bir çay kaşığı tuz) yardımcı olabilir.

OKUYUN  40 Yaşın üzerindeki kadınlar için cilt bakım tüyoları (Kaynak: soru.com.tr)

Baş dönmesi: Hamilelik sırasında vücudunuz daha fazla kan damarı üretir ve hormon seviyeleriniz değişir. Bu, zaman zaman baş dönmesine neden olabilir. Bol giysiler giymek, susuz kalmamak, uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmak ve düzenli olarak yemek yemek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, oturduktan sonra yavaşça ayağa kalkmaya çalışın ve aniden pozisyon değiştirmekten kaçının. Karın ağrınız veya vajinal kanamanız varsa veya baş ağrısı duygularınız devam ederse sağlık uzmanınızı aradığınızdan emin olun.

Kokulara duyarlılık: Koku duyunuz özellikle hamileliğin bu aşamasında hassas olabilir. Bazı kokular sizi rahatsız ediyorsa, güçlü kokulardan kaçınmak için soğuk veya oda sıcaklığında yiyecekler yemeyi deneyin.

Şişkinlik: Hormonal değişiklikler ve büyüyen rahminiz şişkin hissetmenize neden olabilir. Yavaş yemek yemek hava yutmanızı önlemeye yardımcı olur ve bu şişkinliğin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Lekeleme veya kanama: Hafif lekeleme dışında kanama fark ederseniz ve kramp eşlik ediyorsa, semptomu kontrol etmek için sağlık uzmanınıza başvurmak iyi bir fikirdir.

Protein, vitamin ve minerallaeri eksiksiz almaya çalışın. Et, tavuk, balık veya bitkisel gıdalar içeren dengeli bir hamilelik diyeti uygulayın. Az yağlı süt, fasulye, fındık, fosfor içeren gıdalar ve meyveler kurtarıcınızdır.

Etiketler:

,