İnternetten alışveriş yapan milyonlarca insan dikkat! Alışveriş sitelerinde kart bilgilerinizi vermeden, alışveriş yapmadan önce o sitenin güvenlik önlemleri aldığına mutlaka dikkat edin. Bunun için alışveriş yaptığınız sitenin en başındaki bağlantıya dikkat etmeniz yeterli.  Yani http’ye değil https’ye bakın. Çünkü biri güvenilir, diğeri ise saldırıya açık…

Türkiye’de internet üzerinden alışveriş yapanların oranı son 10 yılda inanılmaz arttı. Eurostat verilerine göre 2009’de yüzde 3 olan bu oran 2019’da yüzde 30’a kadar çıktı. Başka bir istatiksel bilgiye göre de Türkiye’de halkın yüzde 30’u en az bir kere internet üzerinden alışveriş yapmış durumda. Özellikle Covid-19 salgınıyla birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de internet üzerinden yapılan alışveriş miktarında çok ciddi bir artış söz konusu.

İnternetten bir tıkla alışveriş yapmak tüketiciler için cazip. Farklı mağazalar gezerek, ürünleri karşılaştırma imkanınız var. Fiyat analizleri elinizin altında. Bolca ürün seçeneğiniz var. Mağaza mağaza gezme derdiniz yok. Alacağınız ürün bir ya da iki gün sonra kapınızda.

Bunlar işin güzel yanları… Tabi bir de internet üzerinden alışveriş yapmanın riskleri de var. Bunlardan biri de alışveriş sitesinin güvenilir olup olmadığı, kart bilgilerinizin kopyalanıp sizin adınıza alışveriş yapılmayacağının garantisi yok…

İşte bu konuda uzmanlar uyarıyor. İnternet üzerinden alışveriş yaparken, alışveriş sitesi hakkında bilgi sahibi olmanızı istiyor ve hangi güvenlik ağışla korunduğunu öğrenmenizi istiyor.

http’ye değil https’ye bakın

İnternetten alışveriş yapmanın artı yönlerinden biri kuşkusuz daha ucuza istediğiniz ürünü satın alabilmek. Ancak fiyat peşinde koşarken alışveriş yapacağınız sitenin güvenlik standartlarını incelemenizde fayda var. Bunun için adres satırının “http” yerine “https” ile başlamasına dikkat etmeli, sitenin ana sayfasında hangi güvenlik standartları tarafından korunduğu bilgisini incelemelisiniz. Bu bilgi genellikle sitenin en alt kısmında yer alır.

OKUYUN  Robot süpürgeler evinizdeki casus mu? (kaynak: soru.com.tr)

HTTP Nedir?

Açılımı Hyper Text Transfer Protocol olan http, verici ve sunucu arasında paylaşılan bilginin herhangi bir şifreleme uygulanmadan işleme alınması niteliğini taşır. Yani adresinin başında http:// bulunan bir web sitesiyle paylaşacağınız bilgileriniz ve genel olarak bilgisayarınız, güvenlik protokolleriyle korunmaz ve dış tehditlere açık hale gelir.

HTTPS Nedir?

Açılımı Secure Hypertext Transfer Protocol olan https ise verici ile sunucu arasında her türlü bilgiyi şifreli olarak gönderip almaya yarayan bir güvenlik önlemi ekler. Bu da SSL Sertifikasıdır. Özellikle bankalar, online alışveriş hizmeti sunan e-ticaret siteleri ve benzer web sitelerinde mutlaka yer alması gereken bu SSL Sertifikası, ödeme sayfalarındaki formalara yazılan kişisel bilgiler ile kart bilgilerinin bankalara gönderilmesi ve depolanması konusunda farklı şifreleme yöntemleri kullanır. Böylece internetten güvenli alışveriş imkanı sağlamış olur. Yani başında https:// bulunan e-ticaret siteleri, SSL Sertifikası sahibidir ve internette alışverişte kart güvenliğini garanti eder.

HTTPS’nin Avantajları Nelerdir?

  • Https’de var olan SSL Sertifikası, bilgi aktarım aşamasında şifreleme yöntemi kullanır. Tarayıcıların süzgecinden geçen sertifika, tanınınca site açılır ve güvenle işlem yapılmasını sağlar. Ancak sertifika bulunmuyorsa tarayıcı, siteye güvenip güvenmediğini kullanıcıya sorar. Böylece kullanıcılar, güvenli siteler ile güvenli olmayan siteler arasında ayrım yapabilme özgürlüğüne kavuşur.
  • SSL Güvenlik Sertifikası ve bunun URL’deki yansıması olan https, ödeme işlemlerinin yapıldığı e-ticaret sitelerinde, kart bilgilerinin bankaya aktarılırken şifrelenmesini ve bankadan gelen bilgilerin de şifreli olmasını sağlar. Böylece kullanıcı bilgilerinin, 3. şahıslar tarafından ele geçirilmesinin önüne geçer.
  • Https, http’ye göre çok daha hızlı yükleme süresine sahiptir. Yani https’li sayfalar, http’li sayfalara göre çok daha hızlı yüklenir. Bu da arama motoru optimizasyonu (SEO) konusuna önem veren e-ticaret sitelerinin https’yi yani SSL Sertifikasını tercih etmeleri için bir başka nedendir.
  • Güvenli site ve güvenli alışveriş algısına sahip e-ticaret siteleri, kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde tercih edildikleri hem arama sayfalarında üst sıralarda yer alırlar hem de trafikleri ve satış hacimleri yükselir. Bu da e-ticaret piyasasında daha büyük bir paya sahip olmak anlamına gelir.
OKUYUN  Google ve Meta, TikTok'un yasaklandığı Hindistan'da liderlik için yarışıyor

Etiketler: