Mahkemelerde davalı ve davacı veren mahkeme salonuna giriş ve çıkışta hemen kontrol eden ve çağıran memurların maaşları 2022 yılı itibari ile değişikliği uğradı.
Mübaşir Ne Demek?
Mahkemelerce gerçekleştirilen davalarda davaya katılan davalı, davacı ve tanıkların duruşma salonuna Çağırılmasında görevli olan memurdur. Duruşma ile ilgili tüm evrak ve dokümanların takibini gerçekleştiren ve hakim tarafından verilmiş olan emir ve beyanları bildiren personeldir. Halk arasında çağrıcı olarak bilinen bu görevliler mahkemede gerçekleştirilen davalarda evrak ve insan akışını yönetir.
Duruşma salonlarında disiplinin sağlanmasını ve dava sürecinin akışında oluşabilecek aksaklıkları önleme görevini yerine getiren görevlilerdir. Hakimin yardımcısı olarak görev yapan bu görevliler duruşmanın akışının ve işleyişinin aksamaması için görev yaparlar.
Mübaşir Ne İş Yapar?
Duruşma salonunda ki insan akışının takibini ve yönlendirmesini yapan görevliler olan mübaşirler, mahkeme salonuna gelen davalı ve davacıların duruşma salonundaki yerlerini belirleyerek gerekli evrak ve dokümanların hakime iletilmesini sağlar. Hakimin taleplerini yerine getirerek duruşma salonunda ki iç disiplini sağlarlar. Mübaşirlerin diğer görevleri;
- Konuşacak olan bireylerin konuşmalarını ayakta yapmasını sağlamak ve karar açıklandı takdirde mahkeme salondaki herkesi ayağa kaldırmak için uyarılarda bulunmakla görevlidir.
- Davalar ertelendi taktirde taraflara davanın ertelendiğini bildiren belge mübaşir tarafından oluşturulur.
- Resmi ve mevzuata uygun şekilde giyinmek.
- Duruşmanın kapalı olması halinde salonu tamamen boşaltmak ve duruşma gizliliğini ifade eden yazıyı duruşma salonu kapısına asarak duruşmanın gizliliğini bildirmek.
- Gün içerisinde görülecek olan davaların tamamının listesini herkesin görebileceği bir yere asmak.
- Yazı İşleri Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmak ve yazı işleri Müdürlüğü’nün kalem işlerini yerine getirmek.
- Arşivlenecek olan dosyalara düzenli ve tertibini sağlamak. Arşive dosya giriş ve çıkışlarının kontrolünü yapmak.
- Daire başkanı tarafından kendisine verilen görevleri eksiksiz gerçekleştirmek.
- İncelenen evrakların inceleme süresi tamamlandıktan sonra evrakları uygun dosya içerisine yerleştirmek.
- Postalanması gereken veya zimmet edilmesi gereken evrakların uygun şekilde işlemlerinin yapılmasını sağlamak.
Mübaşir Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Mübaşirler atama yolu ile görevlerine atanırlar. Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmakta olan Adli Yargı Komisyonları bu atama işlerini yürütür. Mübaşir olabilmek için kişilerin bazı şartları yerine getirmiş olması gerekir. Bu şartlar;
- En az lise mezunu olmak
- Kişiler lise, ön lisans ve lisans mezunu olarak girmiş oldukları KPSS sınavından en az 70 puan almış olmalıdır.
- Diğer şartlar yerine getirildiği takdirde Adalet Bakanlığı’nın gerçekleştirmiş olduğu sözlü mülakatın geçilmesi gerekir.
Mübaşir Olabilmek İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Herhangi bir mübaşirlik kursu veya mübaşir olabilmek için geçerli olan bir sertifika bulunmamaktadır. Mübaşir olmak için en az lise mezun olma ve KPSS şartını yerine getirdiği takdirde bireyler Adalet Bakanlığı’nın gerçekleştirmiş olduğu sözlü mülakata giriş yapma hakkı kazanırlar. Mübaşirlere uygulanacak olan bu sözlü sınavda;
- Genel hukuk alanında
- Matematik alanında
- Türkçe alanında
- Mantık soruları ile
- Coğrafya alanında
- Tarih alanında
- Kalem mevzuatı alanında
Birçok soru sorularak mülakata giren kişilerin bilgi ve birikimleri sorgulanır. Gerçekleştiren bu sınavda başarılı olan bireyler mübaşir olma hakkı kazanır.
Güncel Mübaşir Maaşları
En az lise mezunu ve KPSS şartını yerine getirmiş olan bireylerin mübaşir olabilme durumu ile birlikte en çok merak edilen konular arasında mübaşirlerin maaşlarının ne kadar olduğu yer alır. Ülkenin bulunduğu şartlara göre iyi denebilecek seviyede maaş alan mübaşirlik mesleğine olan talep her geçen gün artıyor. Alınan maaş miktarı bazı şartlar nedeniyle değişiklik gösterebilir. Bu şartlar;
- Mübaşirlik mesleğinde çalışılmış olan süre
- Mübaşirin evlilik durumu
- Mübaşirin çocuk sahibi olma durumu ve çocuk sayısı
Gibi faktörler mübaşir maaşlarının değişiklik göstermesine sebep olur. Mübaşirlerin güncel ortalama maaş değeri 5556 ile 6000 TL arasındadır. Mübaşirler almış oldukları ham maaşa ek olarak ekstra yemek ve yol ücreti ödemesi almazlar.
Kadınlar Mübaşir Olabilir Mi?
Kadınlarda erkekler gibi mübaşir olabilir. Mübaşir olabilmek için gerekli olan şartlar yerine getirildiği takdirde kadınlarda mübaşirlik yapabilir. En az lise mezunu olmak şartı ve KPSS sınavından istenen puan alındığı takdirde sözlü mülakata girme hakkı kazanan kadınlar, bu sınavı başarıyla geçtiği takdirde mübaşir olma hakkı kazanmış olur.
Mübaşirlerin Çalışma Saatleri
Devlet Memurları Kanunu’na bağlı olarak görev yapmakta olan mübaşirler hafta içi beş gün çalışır. Hafta sonları mübaşirler çalışmaz. Mevzuat gereği mübaşirler günde en fazla 8 saat çalışırlar.