Birçok resmi evrakta biyometrik fotoğraf kullanılmaktadır. Kullanılan kurumun talebine göre 4, 8 gibi sayılarda biyometrik fotoğraf talep edilmektedir. Biyometrik fotoğraf fiyatları, fotoğraf adeti, biyometrik fotoğraf basımı yapan fotoğrafçının bulunduğu il ve ilçeye göre değişiklik göstermektedir.
Biyometrik fotoğraf ve diğer fotoğraf çeşitleri illerde ticaret sanayi odaları, esnaf odaları tarafından fiyatlandırılmaktadır. Ancak buna rağmen, fotoğrafçının faaliyet gösterdiği semtin özelliklerine göre fiyatlar değişkenlik gösterebilmektedir.
Her ne kadar İl ve ilçelere göre değişiklik gösterse de;
- 4 adet biyometrik fotoğraf fiyatı 35 TL ve 50 TL arasıdır.
- 8 adet biyometrik fotoğraf fiyatı 45 TL ve 85 TL arasıdır.
- 12 adet biyometrik fotoğraf fiyat 45 TL ve 100 TL arasıdır.
- 16 adet biyometrik fotoğraf fiyat 55 TL ve 110 TL arasıdır.
Ortalama fiyat aralığında çekimi yapılabilmektedir. Bir defada çekilen biyometrik fotoğraf adedi arttıkça, fotoğrafın adet fiyatı düşmektedir. Bu sebepten 6 ay içerisinde birden fazla biyometrik fotoğraf kullanılacaksa, 16 adet biyometrik fotoğraf çektirilmesi daha ekonomik olmaktadır.
Kısa vadede fazla kullanılmayacaksa, sadece bir kurum için biyometrik fotoğraf kullanılacaksa, az miktarda çektirilmesi daha ekonomik olacaktır. Resim işlemler içen kullanılan biyometrik fotoğrafların son altı aylık olması gerekeceğinden, fazla çıkartılması 6 ay sonrasında kullanılacak resmi işlemler için geçerliliğini yitirecektir.
Biyometrik Fotoğraf Nedir?
Resmi evraklarda kullanılan, standart ebatlarda basımı yapılan, profilden çekilmiş, mini vesikalık fotoğraflar, biyometrik fotoğraf olarak adlandırılmaktadır. Biyometrik fotoğraf standartları ICAO makineleri tarafından okunabilen, yüksek kaliteli, aksi belirtilmedikçe 50 mm X 60 mm ebatlarında, beyaz fonda desensiz olarak basımı yapılmaktadır.
Biyometrik Fotoğraflar Nerelerde Kullanılır?
Birçok resmi işlem sırasında biyometrik fotoğraf talep edilmektedir. En çok yeni nüfus cüzdanlarında, sürücü belgelerinde, evlilik cüzdanlarında, pasaportlarda biyometrik fotoğraf talep edilmektedir.

Biyometrik fotoğraf
Biyometrik Fotoğraflarda Aranan Özellikler Nelerdir?
Biyometrik fotoğraflar ICAO tarafından belirlenen, yüksek kalitede, yüz biyometrisinin tespit edilebildiği 50 mm X 60 mm standardında, beyaz fon ve desensiz fon kullanılmalıdır.
Ayrıca biyometrik fotoğraflar;
- Fon gölgesiz olmalı.
- Kişinin yüz kısmı fotoğrafta ortalanmış olmalıdır.
- Kişinin saç modeli tamamen görünün şekilde olmalıdır.
- Fotoğrafta leke ve deformasyon olmamalıdır.
- Renkler nötr, yüz doğal renklerini yansıtmalıdır.
- Fotoğrafta kontrast net, ayrıntılar keskin olmalıdır.
- Fotoğraf profilden yüzün tamamını görecek şekilde, gözler açık ve saçlar yüzü kapatmayacak şekilde olmalıdır.
- Işıklandırma yüzeye doğrudan yansımalı, yansıma ve gölgeleme olmamasına dikkat edilmeli, fotoğrafta kırmızı göz hatası olmamalıdır.
- Güneş gözlüğü ve yansıtıcı gözlük kullanılmamalı, kullanılacak dereceli gözlükler için, çerçeve gözün görünmesine engel olmamalı, gözler net olarak görülmelidir.
- Kişinin zorunlu kullanmak zorunda kaldığı gözlük veya diğer aksesuarlar haricinde, fotoğrafın doğallığına engel olacak şapka, başlık ve benzeri aksesuarlar kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Başörtülü fotoğraflarda, yüzün tamamının net bir şekilde görülmesi sağlanmalıdır.
Belirtilen niteliklerinden başkaca, resmi işlemler sırasında biyometrik fotoğrafın kişinin son altı ay içerisinde çekilmiş olması talep edilmektedir. Aksi durumda işlemler yerine getirilmemektedir.
Biyometrik Fotoğraf Nerede Çektirilir?
Biyometrik fotoğraflar, fotoğrafçıların tamamında çekilebilmektedir. Biyometrik fotoğrafta aranan özelliklerin kusursuz olarak yerine getirilebilmesi için, konusunda deneyimli fotoğrafçıların tercih edilmesi, işlemlerin daha kısa sürede tamamlamasına yardımcı olur. İşlem yapılan kurumca belirlenen standartlara oluşturmayan fotoğraflar kabul edilmemekte ve tekrardan biyometrik fotoğraf talep edilebilmektedir. Profesyonel fotoğraf stüdyolarda biyometrik fotoğraf temin etmek, ortalama 10-15 dakikada gerçekleşmektedir.
Biyometrik Fotoğrafla Vesikalık Fotoğraf Arasındaki Farklar Nelerdir?
Biyometrik fotoğrafla, vesikalık fotoğraf arasında en önemli fark çözünürlüğüdür. Vesikalık fotoğrafların çözünürlüğü daha düşük iken, biyometrik fotoğraflar en az 600dpi çözünürlükte olmalıdır. Bunun yanında vesikalık fotoğraflarda değişik fonlar kullanılabilirken, biyometrik fotoğraflarda mutlaka arka fonun beyaz olması gerekir.
Makyajlı Biyometrik Fotoğraf Çektirilebilir Mi?
Biyometrik fotoğraf çekilen kişiler, yüz hatlarını belirleyici çizgiler, lekeler ve benleri ortadan kaldırmayacak şekilde ve abartıya kaçmadan, tanınırlığını engellemeyecek şekilde makyaj yaparak biyometrik fotoğraf çekilebilir. Akis durumda özellikle pasaport kontrolleri sırasında, ciddi sorunlarla karşılaşabilir. Kişilerin biyometrik fotoğrafları sisteme kayıt edilmektedir.
Sonraki işlemler sırasında sistemde kayıtlı bulunan fotoğraflarla, sonraki işlemler sırasında biyometrik fotoğrafların tezatlık oluşturulması, işlemlerin uzamasına, kişi bakımından kendini ispata yarar kaynakların istenmesine sebebiyet vermektedir. Kişinin yüzünde değişikliğe giderek estetik yaptırması, bazı belirgin çizgilerin ve noktaların değiştirilmesi durumunda, bunu belgeleyen raporun işlemler sırasında ilgili kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.
Biyometrik Fotoğraflarda Gülümsenebilir Mi?
Biyometrik fotoğraflar resmi işlemlerde kullanılmaktadır. Biyometrik fotoğraflarda gülümsemek, ağzı açmak, gözleri yummak ve sinirli tavır takınmak gibi yüzün doğal halini bozacak şekilde çekilmesi, kurumlarca yapılan iş ve işlemler sırasında kabul edilmez.
Bu sebepten yüzün net bir şekilde görülecek şekilde, doğal halini gösterebilecek şekilde çekilmesi gerekmektedir. Akis durumda ilgili kurumdan yeniden biyometrik fotoğraf çektirilmesi talep edilir. Bu durum gereksiz işlemlerin uzamasına sebebiyet verir.
İzleyin: Kendi Biyometrik fotoğrafını kendin oluştur