Yüzyıllardır kendileri için çılgın deli gözü kara gibi sıfatların kullanıldığı Türkler aslında tarihe de bakıldığı zaman bu sıfatları çoktan hak ettiği görülen bir millet. Tarih boyunca kazandıkları zaferler, dilden dile aktarılan kültürleri tarihsel karakterlerin söylediği sözlere epeyce konu olmuş. Bizlerde sizler için bu videomuzda tarihte Türkler için söylenen en ilginç sözleri derledik. Ah şu Çılgın Türkler.. hep birlikte inceleyelim.
Video: Tarihte Türkler hakkında söylenen en enteresan sözler
İskoç Şair Lord Byron şöyle diyor. “Kılıcı insafsız bir beceriyle kullanan Türk’ün eli, yendiği insanların yarasını sarmakta da ustadır.”

Lord Byron
Çek Bilim Adamı Jan Amos Comenius ise hayranlığını “Türkler kahramandırlar, dostlarına zarar vermezler. Yüce Türk milleti tuttuğu eli bırakmaz, sözünden dönmez, iyi ve kötü günlerde dostundan ayrılmaz. Böyle bir ulusla el ele vermek yeryüzünde her zorluğu yenmek için sonsuz bir güç ve yetenek kazanmak demektir.” sözleriyle ifade ediyor.
Montecucco ise “Türkler ölmeyi biliyorlar, hem de iyi biliyorlar. Ben de ölmeyi bilen bir milletin yenilmeyeceğini bilecek kadar tecrübeliyim. Burada hiç yoktan ordular kurmak ve bu orduları ölüme sürüklemek mümkün. Bu imkanlardan bol bol faydalanıyorum. Fakat, meydana getirdiğim orduları sendeleten bir engel var: Türklerin yaşayan hatıraları! Üç-dört yüzyıl önce her kudreti ve her milleti yenen Türkler, şimdi de silinmez hatıralarıyla her teşebbüsü sendeletiyorlar. Hemen her yürekte bu korkuyu seziyorum. Demek ki yalnız Türkleri değil, onların tarihini de yenmek lazım. Bu durumda ben, Türklerin düzinelerle milleti idare etmelerindeki sırrı da anlıyorum. Onlar milletleri bir kere yeniyor fakat kazandıkları zaferleri ruhlara ve nesillere nakşedebiliyorlar.” diyor.
En ilginç sözlerden biri ise tarihçi Albert Sorel’e ait. “Dünyada iki bilinmeyen vardır; biri Kutuplar, diğeri Türkler…”

Albert Sorel
Yazar Pierre Loti ise bu sözlerle tanımlıyor Türkler’i “ Türk’ü anlamamak için tarihe göz yummak gerekir. Haksız saldırılar ve adi iftiralar önünde Türk’ün vakur kalışı, kuşku yok ki körlerin gerçeği, eşyayı anlamadıklarını düşündüklerinden ve körlere acıdıklarındandır. Bu soylu davranış o adi iftiralara ne açık bir cevap oluyor.”
Hayranlığını dile getiren bir başka isim ise Mark Skyes “Eğer kendilerini tanımış olsaydınız, Türklere hayran olurdunuz.”
Napolyon ise “İnsanları yücelten iki büyük meziyet vardır: Erkeğin cesur kadının namuslu olması. Bu iki meziyetin yanında hem erkeği, hem kadını şereflendiren bir meziyet vardır. İcabında tereddütsüz canını feda edebilecek kadar vatanına bağlı olmak. İşte Türkler bu meziyetlere ve fazilete sahip kahramanlardır. Bundan dolayıdır ki Türkler öldürülebilir, lakin mağlup edilemezler. “ ifadelerini kullanıyor.

Napolyon
Türkler’in askeri gücünü cesaretini satırlara sığdıramayan diğer bir isim Tasso. “Türklerden bahsediyorum. Düşmanına saldırırken amansız bir kasırgaya, korkunç bir denize ve insafsız bir yıldırıma benzeyen Türk; dost yanında ve silahsız düşman karşısında bir seher yelidir, berrak bir göldür. Gönül açan bu yeli yıldırma, göz kamaştıran bu gölü coşkun bir denize çevirmek tabiatı da inciten bir gaflet olur.” diyerek açıklıyor Türkleri..
Lady Mary Wortley Montagu ise Türk kadınlarına övgüler diziyor hem de şu sözlerle “Türk kadınlarının en büyük süsü Türk oluşlarıdır. Onlar süslenmek için elmas veya zümrüt takınmıyorlar, belki üzerilerinde taşıdıkları o taşları süslemiş ve kıymetlendirmiş oluyorlar. Çünkü her Türk kadını canlı bir inci ve paha biçilmez bir pırlantadır. “
Çok coştum ya la.!