Dişlerimize ne kadar iyi bakarsak bakalım. En ufak bir zararda dişlerimiz hasar görebilir. Dişlerimizi günde iki kere fırçalasak bile ne kadar iyi baksak dahi en ufak bir çarpma, aşırı soğuğa maruz kalması gibi etmenlerden dolayı dişlerimizde hasar meydana gelebilir. Dişlerimizde önemli bir kaç ipucuyla bunları yapmaktan kaçındığımız zaman o zaman dişlerimizi en az zararla korumuş olur hasara neden olacak darbelere karı önlemiş oluruz.

Uzmanlar diş sağlığı için kaçınmamız gereken şeyler olduğunu söylüyor. Bunlardan birini bile yapmamız diş sağlığımız açısından tehlikeli olabilecek sorunların ortaya çıkabileceği söyleniyor.

1. Biberonla süt vermek

Doğumdan bir kaç ay sonra bebekler artık biberonla beslenmeye başlıyor. Biberon kullanmayan bebek yoktur sanırım. Uzman doktorlar, biberonun bebeklerin dişlerine zarar verdiklerini söylüyor. Biberon belli bir zaman sonra diş çürümesine neden olabileceğini ifade ediyor. Bunu tabi geceleri yapılmaması gerektiği ifade ediliyor. Bu durumda gece yatarken bebeğin ağzına biberonla yatmasına izin vermeyelim.

2. Diş gıcırdatmak

Stres, sinir gibi  bazı psikolojik unsurlar dişlerimizi gıcırdatmamak zamanla dişlere zarar vermeye başlar. Zarar gören dişlerde ağrı oluşmaya başlar. Ağrıyı azaltmak için sert gıdalar yememek ve gece yatarken ağıza apareyler kullanabilirsiniz.

3. Sakızlı şeker çiğnemek

Şekerli besinlerin dişi çürüttüğü aşikar bir de uzun süre dişinizde çiğnediğinizi hayal edin. Şekerli sakızlar uzun süre çiğnemeyi teşvik ettiği için çürüklere davetiye  çıkarır.

4. Şişe kapağı açmak için dişleri kullanmak

Bu tarz bir alışkanlık dişlerde zaman içerisinde çatlama yaratır. Dişlerde oluşan çatlama artık kanamalara kadar ulaşır. Sadece dişlere değil diş etlerine de ciddi zararlar verebilir.,

5. Spor içecekleri ve meyve sularını çok tüketmek

Spor ve meyve suyu içecekleri aşırı şekerli olmasında dolayı dişlerde asit saldırısı yapar. Bu yüzden dişleri çürütmeye başlar.  Meyve sularında antioksidan olsa bile içerisinde çok fazla şeker olduğu için dişleri çürütür. Meyveleri mevsiminde ve taze sıkılmış olarak içmek daha iyi olacaktır.

OKUYUN  Fermuarınız bozulduysa terziye gitmeden önce mutlaka bu yöntemi deneyin

6. Çok sık atıştırmak

Sık sık yemek yemek dişte belli bir zamandan sonra bakteri plakları oluşturmaya başlar. Bakteri plakları zaman içerisinde dişleri korumasız bırakıp diş eti çekilmelerine yol açar

7. Kalem çiğnemek

Günlük rutin hayatımızda  bazen strese  girerken okulda, işte fark etmez istemsiz kalem çiğneriz. Oysa kalem sert bir cisim olduğu için onu dişlerimizle ezmek dişlerimize ciddi zararlar verebilir.  Ağızınıza  aldığınız kalem dişlerinize bakteri yayabilir ve hem dişlerinize hem de diş etlerinize zarar verebilir.

8. Kahve ve sigara İçmek

Her zaman zararlı alışkanlıkların başını çeken sigara kahvenin dişlere de zararı var. Dişlerde sürekli olarak kahve ve sigara içmek sararmalara, dişler de lekelere yol açar ve bu lekeleri gidermek çokta basit değildir.  Kahve ve sigara içiyorsak bırakmak en güzeli olacaktır. Eğer kahve içiyorsak sürekli olmamasına özen gösterelim.

9. Yeme bozukluğu problemleri

Yemek yerken bazı zamanlar çok fazla bazı zamanlar az bazı zamanalar ise hiç yemek yemiyorsak ciddi anlamda bir yeme bozukluğu yaşıyoruz demektir. Günde üç öğün yemek kesin olarak yenmeli ve mümkünse hiç bir öğün aksatılmamalı. Çünkü gün içerisinden besinlerden aldığımız protein vitamin kalsiyum dişlerimizi de rahatlatır. Bunun dışında yeme bozukluğu olan herkes de görülen bulimia adlı hastalıkta sürekli kusma olduğu için ağızdan gelen kusmuk içerisindeki asitten kaynaklı dişleri aşındırır ve çürümelere zemin hazırlar.

10. Çekirdek çitlemek

Çekirdek çitlerken dişlerimize oldukça zarar verdiğimizi biliyor muydunuz? Çekirdek kabukları dişlerdeki ara yüzlere takıldığı için hem dişlere hem de diş etki kanamalarına yola açar.

Etiketler:

,