Boğaz ağrısı; özellikle kış aylarında hastalıklar veya çeşitli durumlar sebebiyle insanların başına gelen bir sağlık sorunudur. Boğaz ağrısı yaşayan kişiler yutkunma ve konuşma gibi işlevlerde de sorun yaşayabilir. Peki boğaz ağrısının en sık rastlanan sebepleri nelerdir?

  • Solunum yolunu etkileyen kronik hastalıklar
  • Vücutta meydana gelen alerjik reaksiyon
  • Kuru havanın etkisiyle boğazda meydana gelen kuruluk
  • Aktif şekilde devam eden boğaz enfeksiyonu
  • Kızamık veya kabakulak gibi viral hastalıklar
  • Boğaz mukozasının hassasiyeti

Gibi farklı sağlık sorunları, boğaz ağrısına sebep olabilir. Şiddetli ve sürekli boğaz ağrısı şikayeti yaşıyorsanız; olası bir enfeksiyon durumunu göz önüne alarak doktora görünmek doğru olacaktır. Ancak ani olarak gelişen boğaz ağrılarını doğal yöntemlerle evde geçirmek mümkündür. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

Ballı zencefil kürü mucizesi

Bal insan sağlığı için birçok faydasıyla bilinen doğal besinlerin başında geliyor. Yumuşak yapısı itibari ile boğaz mukozasının yumuşamasına ve hassasiyetin giderilmesi ne olumlu katkı sağlar. Sadece bal tüketmek de boğaz ağrısı için etkili olsa da zencefille balın etkisini arttırabilirsiniz. Ballı zencefil kürü hazırlamak için bir yemek kaşığı balın içerisine yarım çay kaşığı zencefil tozu ekleyerek; bir süre dinlendirmek gerekir. Hazırlanan bu kürü sabah uyandıktan sonra direkt olarak tüketirseniz, boğaz ağrınızın kısa sürede geçmesine yardımcı olabilirsiniz.

Doğal şifa: hatmi kökü

Ülkemizde çok adı duyulmayan bitkilerden olan hatmi, aslında uzun çağlardır kullanılan doğal bir şifa ağacıdır. Hatmi kökünün birçok faydası ve doğal etkisi bulunsa da özellikle boğaz ağrısının geçirilmesine olumlu katkı sağlar. Boğaz mukozasının yumuşaması ve içeriğindeki maddelerle koruyucu bir jel gibi kaplanmasında yardımcı olur. Bir bardak soğuk su içinde 3-4 saat dinlendirdiğiniz hatmi kökünü süzerek; elde ettiğiniz sıvıyı tüketmeniz gerekir. Bu sıvıyı gün içinde boğaz ağrınızın şiddetlendiği an tüketmeniz de etkisini gösterecektir.

OKUYUN  En ucuz elektikli araba modelleri (Kaynak: soru.com.tr)

Elma sirkesi ile gargara

Doğal bir antibiyotik olarak da bilinen elma sirkesi boğaz ağrılarının da bir numaralı doğal ilaçlarındandır. Enfeksiyon sebebiyle de ortaya çıkan boğaz ağrılarında elma sirkesinin hızlı bir etki gösterdiği ifade edilir. Boğaz içindeki mukusta meydana gelen yayılmaların, önüne geçen önemli bir gıdadır. Şiddetli boğaz ağrınız için kullanacağınız elma sirkesinin doğal şekilde üretilmiş olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz. Kullanım sırasında elma sirkesini yutmadan; ağzınızda gargara yaparak kullanmanız, etkisini kısa sürede göstermesine yardımcı olacaktır.

Tuzlu su karışımı

Birçok sağlık sorunu da doğal yöntemler arasında kullanılan tuzlu su karışımı, boğaz ağrısı için de etkili olduğu bilinen bir yöntemdir. Boğaz mukozası içinde oluşan mikropların yok edilmesi ve boğazın yumuşaması konusunda başarılı etki gösterir. Tuzlu su karışımı hazırlamak için net ölçüler olmasa da ılık suyun içine bir tatlı kaşığı tuz atılarak elde edilen karışım gargara yapılır. Tuzlu suyun yutulmasında bir problem olmasa bile, tuz oranı sebebiyle yutmamanızı tavsiye ederiz.

İzleyin: Boğaz Ağrısını Kesen 4 Doğal Yöntem/Ev Yapımı

Papatya çayı

Papatya doğanın insanlara sunduğu eşsiz mucizeli faydaları ile bilinir. Güzel görüntüsü ve hoş aroması, papatya çayının tüketilmesi için güzel sebeplerden biridir. Boğaz yumuşatıcı etkisiyle de bilinen Papatya çayı boğaz ağrınızın etkili bir ilaçtır. Anti-iflamatuar etkisi bilinen papatya çayının tüketilmesi, boğazınızdaki ağrıların büyük oranda dinmesine ve yutkunmanın rahatlamasına yardımcı olur.

Sarımsak reçetesi

Sarımsak özellikle kış aylarında sofralardan eksik edilmemesi gereken bir besin kaynağı. Saymakla bitmeyecek kadar faydası bulunan sarımsak, boğaz ağrıları içinde evinizde bulunması gereken doğal bir ilaçtır. Orta boy bir sarımsak dişini iyice çiğneyerek yutmak, boğaz ağrınızı büyük oranda hafifletir.

OKUYUN  Su içsem bile kilo aldırıyor mu diyorsunuz? Evet su içmenin saati var (Kaynak: soru.com.tr)

Etiketler:

,