Yetişkinlerde ve çocuklarda görülen tırnak yeme alışkanlığı dürtü kontrol bozuklukları içerisinde yer alır. Tıpta adı onikofaji olarak bilinen tırnak yeme hastalığının sebepleri daha çok stres ve sinir kaynaklı olarak çıkıyor. Çok erken yaşta başlayan tırnak yeme alışkanlığı özellikle aşırı sinirli çocuklarda görüldüğü uzmanlar tarafından kaydedildi. Ergenlik döneminde tırnak yeme alışkanlığının devam etmesiyle kişide özgüven kaybı gibi birçok psikolojik rahatsızlığın da habercisi olabiliyor. Klinik araştırmalar sonucu ergenlik dönemindeki bireylerin tırnak yeme alışkanlığının yüzde 40 olduğu  yapılan deneylerle kanıtlandı. Kaygı, stres, korku gibi psikolojik travmalarla başlayan tırnak yeme alışkanlığı genelde tırnak etlerini koparma, tırnak koparma şeklinde kendini gösterebilir. Daha da ötesi ayak tırnaklarını yemeye kadar gidebilir. Tırnak yeme alışkanlığı genelde aile içerisinde ya da çevresinde dışlanmış, ve baskıcı ebeveynleri olan kişilerde daha çok görülüyor.

Tırnak yeme çocukluktan başlar

Tırnak yeme, eldeki tırnakları ve tırnak arası etleri yeme, koparma en üst vaka tespitinde ayak tırnaklarını yeme gibi psikolojik rahatsızlık ya da bir tür davranış bozukluğudur. Çocukluk döneminden itibaren baş gösteren bu hastalık kişinin kendi çevresinde yaşadığı baskı, şiddet kaynaklı unsurlar aracılığıyla başgösterir. İlk kez okul hayatına başlayan bir çocuk okulda karşılaştığı aksi bir durum karşısında sinirlenir ve onu içine atarsa ve bu şiddet sistematik olarak devam ederse çok ciddi sorunlara doğru ilerleyebilir. Genelde çocuklarda bu tarz bozukluklar çocuğun kendini daha çok baskılanmış olarak hissettiği noktada tırnak yeme başlar ve kendini rahatlatır. Bu sebeple rahatlama sonrasında  bunu devam ettirir.  Tırnak yemek bür dürtü olarak kalır. Bu yüzden tırnak yeme alışkanlığına dürtü bozukluğu da denir. Yetişkinlerde görülen sebeplerin başında ise mükemmeliyetçiliki sabırsızlıki hayal kırıklığı gibi etmenlerle bu hastalık başlayabilir. Tırnak yeme alışkanlığı kaygı azaltıcı özelliği olmasından dolayı devam ettirilir.

OKUYUN  Tırnak trendleri 2022: Şu anda hangi renkler ve desenler popüler?

Güvensiz hissetmek tırnak yediriyor

Tırnak yeme, hastalığının her dönem için tıp literatürüne göre dönem dönem ayrılıyor. Bebeklik, çocukluk, yetişkinlik dönemlerinde farklı sebeplerle kendini gösteren hastalığın teşhiside buna göre yapılıyor. Güvensizlik hissi dışında araştırmalarda farklı dönemlerde ne tür şekilde kendini ortaya koyduğu aşağıdaki gibi sıralamıştır.

  • Bebeklik Dönemi: Parmak emme olarak kendini gösteren bu hastalığı çoğu ebeveyn başka nedenlere bağlayabilir.  5. aydan sonra belirtileri ortaya çıkan hastalık ebeveynin  kontrol altına alabilmesi için bir uzmandan yardım alması gerekir.
  • Öğrenilmiş Davranış: Çoğu alışkanlığımızı çevremizden annemizden ve babamızdan gördüklerimizi alırız.  Çocuklar en çokta büyüklerinden gördüğü şeyleri taklit ederler. Bunlardan  biri de tırnak yeme hastalığı eğer çoçuk anne ya da baba da böyle bir alışkanlık görürse onu taklit eder.
  • Genetik Faktör: Tırnak yeme alışkanlığı her zaman çevremizden gördüklerimizden almayabiliriz. Bazen bu bize genetik kodlarla yerleşmiş olabilir.
  • Psikolojik Nedenler: Bireyin yaşadığı korku, öfke, yalnızlık, stres, sinir, anksiyete ya da güvensiz hissetme gibi duygu durumları kişide tırnak yeme hastalığını arttırabilir, yoksa da başlatabilir. Bu durum karşısında kişi tırnaklarını yiyerek rahatlar ve bir dahaki stresli bir duruma kendini hazırlamış olur. Çünkü o stresten nasıl başa çıkacağını beyin öğrenmiştir. Kişi de ruhsak açıan kendini rahatlatmak için tekrar eden bir psikolojik durum karşısında yine tırnaklarını yemeye başlayacaktır. Tırnak yemenin daha üst psikolojik sorunları ise obsesif kompulsif bozukluğu, majör depresyon, hiperaktivite, altını ıslatma gibi sonrada çıkabilecek rahatsızlıklardır.

Video: TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞI VE ÇÖZÜMLERİ

Tırnak yeme hastalığının tedavi yöntemi

Öncelikle bir uzman tarafından  tedavi edilmesi şart. Ama bunlardan önce eğer bir ebeveynseniz, çocuğunuzun el alışkanlıkları için farklı yöntemler bulabilir onu başka şeylerle uğraştırabilirsiniz. Yetişkin bir birey ise manikür, oje gibi tırnaklara sürebileceği işleri gerçekleştirerek kurtulabilir. Bunlara rağmen devam ediyorsa mutlaka bir hekime danışılması gerekir.

OKUYUN  Tırnaklarımız neden kırılır? Tırnak kırılmasını engellemek için yöntemler

Etiketler:

,