Gaziantep Güneydoğu Anadolu Bölgemizin büyük şehirlerinden biridir. Gaziantep deyince aklımıza gelen tabi ki eşsiz yemekleri. Ünü sınırları aşan Gaziantep mutfağının yemek çeşitleri saymakla bitmez. Bölgenin neredeyse bütün yemek ihtiyacını Gaziantep karşılıyor diyebiliriz.
Ali Nazik Kebabı
Ali Nazik kebabı, Gaziantep mutfağının zengin kebap çeşitleri arasında en çok tüketilen kebaplardan birisidir. İçerisinde bol miktarda protein ve kalsiyum barındıran bir yiyecek olan bu kebabı mutlaka denemelisiniz. Ali Nazik kebabının tarif ve malzemeleri şu şekilde;
- kıyma
- soğan
- biber
- tereyağı
- sıvı yağ
- salça
- tuz
- karabiber
- kekik
- pul biber
- yoğurt
- sarımsak
- patlıcan
- limon suyu
- kapya biber ve maydanoz bulunmaktadır.
İçeriğinin zengin ve tadının enfes olması hemen hemen her şehrimiz de yapılmaktadır. Ali Nazik kebabı küçük bir porsiyonla çok fazla kişi doyabilir. Aynı zamanda bu kebap; yoğurtlu, beşamel soslu ya da kıymalı gibi farklı alternatiflere ayrılır.
Firik Pilavı
Gaziantep yöresinin sevilen lezzetleri arasında bulunan firik pilavının müdavimleri oldukça fazla Her yerde bulup yiyebileceğiniz firik pilavı içeriği ile oldukça doyurucu bir yemektir. Tadı diğer pilavlardan farklı ve Antep’te en çok kullanılan yemekler arasında yer alır. Doyurucu özelliği ve yoğun tadı sayesinden bildiğimiz pilavlardan ayrılır ve her ana yemeğin yanına yakışır. Uzun yıllardır Gaziantep’te yapılan bu lezzet Köylerde ve tüm restoranlarda bulabilmeniz mümkün.
Firik pilavının malzemeleri
- Firik, bulgur
- yeşil mercimek
- salça, soğan, sıvı yağ,
- tereyağı
- tavuk suyu
- karabiber, pul biber ve tuz bulunmaktadır.
Oldukça yoğun bir içeriğe sahip doyurucu ve sağlıklı bir yiyecektir. İçerisinde kalsiyum vardır. Fiyat performansı açısından da uygun olan firik pilav, Gaziantep’in kendine özgü mutfağında ve tüm sofralarda mutlaka yerini alır. Genelde bayram sofralarında sıkça yapılan bu pilav ramazan ayının vazgeçilmezidir. Gaziantep’te nereye giderseniz gidin bütün işletmelerde bulabilirsiniz. Firik pilavını geçmişi de çok eskidir. Yıllarca Gaziantep’te yapılmış ve çevre şehirlere de ünü yayılmış bir pilavdır. Firik pilavının kendine özgü tadı ve aroması ise içerisinde kullanılan firikten ve tavuk suyundan gelmektedir.
Küşleme
Et ürünlerinin e çok tüketildiği yer olan Gaziantep mutfağında önemli bir yer tutan küşlemenin yerini tutan et çeşidi çok az neredeyse. Gaziantep’ten çıkan bu lezzet bütün Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine kadar ulaşmıştır. Kalsiyum, protein ve mineral açısından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Beyran
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çok sık olarak karşımıza çıkan çorba çeşitlerinin başında tabi ki beyran geliyor. sıklıkla Gaziantep’te de oldukça önemli bir yere sahip olan çorbanın içerisinde pirinç, sarımsak, tereyağı, biber sosu karabiber ve pul biber bulunur. Bu yüzden oldukça vitaminlidir.
Baklava
Baklava deyince akıllara tabi ki Türkiye’de en çok Gaziantep’te yapılmaktadır. Gaziantep’te her çeşidi yapılan baklava Türkiye’nin her yerine göndererek bu eşsiz lezzeti tek başına sırtlamaktadır. Bu mutfağa özgü olan baklavanın uluslar arası şöhretini de unutmamak gerekir. Gaziantep mutfağına özgü bu lezzetin içerisine buraya has Antep fıstığıyla kullanmak mümkün. Bir çok çeşidi ve türü olan bu lezzeti mutlaka denemeniz gerekir. Fiyatları çeşitlerine göre değişiklik gösterir
Yoğurtlu Çiğdem Aşı
Yoğurtlu çiğdem aşı, Gaziantep’in kış aylarında vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alır. Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesinde yoğun bir şekilde tüketilen bu lezzet içerisinde çok fazla malzeme bulundurmaktadır.
Yoğurtlu çiğdem aşı içerisinde;
- Çiğdem kökü
- Et, nohut
- Soğan
- Su, tuz,
- Yoğurt, yumurta,
- Zeytinyağı, haspir ve karabiber bulunur. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir.
Köylerde üretilen bir yemek olduğu için restoranlarda rastlanmamaktadır. Her köyde farklı bir şekilde yapılır.